Організаційно-правові механізми державного управління забезпеченням кібербезпеки та кіберзахисту України: сутність, стан та перспективи розвитку - Семенченко, А.І.; Плескач, В.Л.; Заярний, О.А.; Плескач, М.В. (Проблеми програмування, 2020)
У дослідженні здійснено аналіз організаційно-правових механізмів державного управління забезпеченням кібернетичної безпеки та кібернетичного захисту України, надано визначення його сутності, місця в системі стратегічного планування та управління сектором безпеки та оборони, проведено оцінку окремих аспектів забезпечення кібернетичної безпеки в Україні. Крім того, у статті містяться рекомендації щодо вдосконалення системи забезпечення кібернетичної безпеки в Україні, зокрема надано пропозиції щодо усунення наявних колізій і прогалин в основних нормативно-правових актах, що регулюють сферу забезпечення національної, інформаційної та кібернетичної безпеки України, у тому числі шляхом гармонізації українського законодавства з міжнародними правовими актами у цій галузі. В исследовании осуществлен анализ организационно-правовых механизмов государственного управления обеспечением кибербезопасности и кибернетической защиты Украины, дано определение его сущности, места в системе стратегического планирования и управления сектором безопасности и обороны, показана оценка отдельных аспектов обеспечения кибернетической безопасности в Украине. Кроме того, в статье содержатся рекомендации по совершенствованию системы обеспечения кибернетической безопасности в Украине, в частности даны предложения по устранению имеющихся коллизий и пробелов в основных нормативно-правовых актах, регулирующих сферу обеспечения национальной, информационной и кибернетической безопасности Украины, в том числе путем гармонизации украинского законодательства с международными правовыми актами в этой области This article is devoted to the organizational and legal mechanisms of the cyber security public administration and cyber security in Ukraine, the definitions of essence, the role in the system of strategic planning and management of the security and defense sector are given. Some aspects of cyber security in Ukraine have been evaluated. In addition, recommendations of improving the cyber security system in Ukraine are proposed, such as, proposals were made to eliminate the existing gaps in the main legal acts regulating the sphere of ensuring national, information and cyber security of Ukraine, including through the harmonization of Ukrainian legislation with international legal acts in this field.