Побудова семантичної моделі зображення з використанням машинного навчання на базі згорткових нейронних мереж - Андон, П.І.; Глибовець, А.М.; Куриляк В.В. (Проблеми програмування, 2020)
У роботі описано основні напрямки досліджень у сфері побудови моделей автоматизації комп’ютерного розпізнавання сутності цифрового зображення. Введено поняття семантичної моделі зображення та описано реалізацію моделі машинного навчання для вирішення задачі автоматичної побудови такої моделі для вхідного зображення. Семантична модель складається зі списку об’єктів, які показано на зображенні, та їх зв’язків. Розроблена модель була порівняна з іншими рішеннями для цієї самої проблеми і показала кращі результати в усіх, за винятком одного, випадків. Ефективність роботи моделі обґрунтована використанням останніх досягнень машинного навчання, зокрема ЗНМ, TL, моделей Faster R-CNN i VGG16. Значна частина зв’язків представлених на зображенні є просторовими зв’язками, таким чином, для кращої роботи моделі, потрібно використовувати цей факт у її проектуванні, що і було зроблено. В работе описаны основные направления исследований в области построения моделей автоматизации компьютерного распознавания сущности цифрового изображения. Введено понятие семантической модели изображения и описано реализацию модели машинного обучения для решения задачи автоматического построения такой модели для входного изображения. Семантическая модель состоит из списка объектов, которые показаны на изображении, и их связей. Разработанная модель была сравнена с другими решениями для этой самой проблемы и показала лучшие результаты во всех, за исключением одного, случаев. Эффективность работы модели обоснована использованием последних достижений машинного обучения, в частности СНС, TL, моделей Faster R-CNN i VGG16. Значительная часть связей представленных на изображении есть пространственными связями, таким образом, для лучшей работы модели, нужно использовать этот факт в ее проектировании, что и было сделано. This paper describes the main areas of research in the field of developing computer models for the automatization of digital image recognition. The concept of the semantic image model is introduced and the implementation of the machine learning model for solving the problem of automatic construction of such a model is described. The semantic model consists of a list of objects represented in the image and their relationships. The developed model was compared to other solutions and showed better results in all but one case. The performance of the model is justified by the use of the latest achievements of machine learning, including ZNM, TL, Faster R-CNN, and VGG16. Much of the links represented in the image are spatial links, so for the model to work better, you need to use that fact in designing it, which was done.