Закономірності сумісного розряду іонів. Теорія електрохімічного синтезу - Потоцька, В.В.; Гічан, О.І.; Омельчук, А.О. (Доповіді НАН України, 2021)
Показано закономірності сумісного розряду двох іонів для різних умов поляризації електрода: концентраційної, змішаної (концентраційно-кінетичної) та кінетичного контролю у випадку сповільненого розряду обох
іонів. Показано, як незалежні процеси розряду іонів стають залежними при сумісному розряді. Отримано
рівняння поляризаційної кривої для електрохімічного синтезу у випадку концентраційної поляризації електрода (розглянуто сумісний розряд двох іонів та подальша сповільнена гетерогенна хімічна реакція синтезу). При цьому зсув перенапруги залежить від величини заряду іонів, що розряджаються, густини струмів розряду та густини струму обміну хімічної реакції синтезу, різниці величин стандартних потенціалів. The mechanisms of simultaneous discharge of two ions for different conditions of electrode polarization [concentration
polarization, mixed (concentration-kinetics) polarization, and kinetic control in the case of delayed
discharge of both ions] are shown. We show how the independent processes of discharge of ions become dependent
at the simultaneous discharge. The equation of polarization curve for the electrochemical synthesis in the case of
concentration polarization of the electrode is derived (we consider the simultaneous discharge of two ions and
the proceeding delayed heterogeneous chemical reaction of synthesis). The overvoltage shift depends on the
charge of ions discharged, density of discharge currents, density of exchange current of the chemical reaction of
synthesis, and difference in the standard potentials.