Самородний свинець у породах нафтогазоносних комплексів глибокого залягання - Лукін, О.Ю.; Шестопалов, В.М.; Лукін, Я.В. (Доповіді НАН України, 2021)
У результаті електронно-мікроскопічного (з енергодисперсійним) аналізу порід нафтогазоносних комплексів глибокого залягання встановлена присутність у вторинних порах (кавернах) і (мікро)тріщинах різноманітних за морфологією самородно-свинцевих агрегатних частинок. Виділяються їх гранулярні (натічно-коломорфні), пластинчаті і мікроін’єкційні морфологічні типи. Як й інші самородні метали (в геохімічній асоціації з Pb відзначені Zn, Sn, Cd, Sb та ін.), частинки Pb можуть розглядатися як трасери (супер)глибинних відновлених флюїдів. Завдяки ж високій пластичності свинцю його різні морфологічні типи можуть
відігравати роль індикаторів розподілу мікростресових напруг у породах-колекторах нафти і газу глибокого залягання. The presence of native-lead aggregated particles within the secondary pores (cavities) and (micro) fractures is
established as a result of the electronic-microscope (with energy dispersion) analysis of deep-lying oil-and-gas
reservoir rocks. Their granular (sinter-collomorphic), lamellar and microinjection morphologic types are distinguished
Native lead particles (similar to other native metals) may be considered as the tracks of superdeep
(mantle) reduced fluids. An additional point to emphasize is connected with its high plasticity owing which
the lead particles may serve as tectonophysics indicators of a microstress distribution within deep-lying reservoir
rocks.