Вплив концентрації ванадію(V) на будову скла K₂O—P₂O₅—WO₃—V₂O₅ - Теребіленко, К.В.; Зозуля, B.О.; Чорній, В.П.; Неділько, С.Г.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2021)
Встановлено, що характер структуроутворення скла для системи K₂O—P₂O₅—WO₃—V₂O₅ визначається співвідношенням K/V і вмістом оксидів WO₃ та V₂O₅. Синтез скла реалізовано за двостадійною схемою, що включає гомогенізацію при 1000 °С та відпал при 300 °С. За даними ІЧ-спектроскопії досліджених зразків
встановлено наявність фосфатних, ванадатних та вольфраматних тетраедрів як каркасотвірних фрагментів. Також показано зростання вмісту WO₆⁶⁻ в отриманому склі з підвищенням концентрації WO₃ у вихідній шихті. В межах концентрації V₂O₅ від 2,8 до 32,5 % утворюються прозорі рентгенаморфні стекла від жовтого до світло-коричневого кольору. The peculiarities of a glass formation for the K₂O—P₂O₅—WO₃—V₂O₅ system is determined by the K/V ratio
and the content of WO₃ and V₂O₅ oxides. The synthesis of glass has been carried out in a two-stage scheme, including
the homogenization at 1000 °C and the annealing at 300 °C. According to the IR spectroscopy of the
studied samples, the presence of phosphate, vanadate, and tungstate tetrahedra as network-forming fragments
has been established. An increase in the content of WO₆⁶⁻ in the obtained glass with the concentration of WO₃
in the initial charge is shown. In the interval of V₂O₅ concentration from 2.8 to 32.5 %, transparent amorphous
glasses with a color from yellow to light brown are obtained.