Коронавірусний S-антиген як маркер ефективної вакцинації - Спиридонов, В.Г.; Мельничук, М.Д. (Доповіді НАН України, 2021)
Отримано дріжджовий аналог фрагмента S-антигену коронавірусу (SARS-CoV-2), що відповідає за зв’язування із клітинним рецептором АСЕ-2. Ідентичність отриманого дріжджового аналога щодо нативного,
вірусного, була визначена в непрямому ІФА і вестерн-блот-аналізі із використанням комерційної кролячої
анти-SARS-CoV-2 S сироватки. Імунологічну реактивність синтезованого дріжджового аналога S-антигену
аналізували в непрямому ІФА із сироватками волонтерів (n = 8), відібраними до вакцинації і на 28-му добу
після першої вакцинації. Вакцинація проводилася китайською вакциною SinoVac у два етапи з проміжком в
14 діб. Результати аналізу показали, що титр антитіл на 28-му добу після першої вакцинації достовірно в
4 рази вищий, ніж до вакцинації, що підтверджує сероконверсію внаслідок застосування даної вакцини і
побічно служить маркером ефективної вакцинації з утворенням віруснейтралізуючих антитіл. A yeast analog of the new coronavirus (SARS-CoV-2) Spike antigen, responsible for the binding to the ACE-2
cellular receptor is obtained. The identity of the yeast analog compared to the native viral one is demonstrated
in indirect ELISA and Western blot analysis using commercial rabbit anti-SARS-CoV-2 S specific serum. The
immunological reactivity of the yeast S antigen has been analyzed in indirect ELISA with volunteer Sera (n = 8)
collected before the vaccination and on day 28 after the first vaccination. Vaccination was carried out with
the Chinese Sinovac (CoronaVac) vaccine in two stages with an interval of 14 days. The results of the analysis
have shown that the antibody titer on day 28 after the first vaccination is 4 times higher than before the
vaccination, which confirms the seroconversion due to the use of the vaccine and indirectly serves as a marker of
the effective vaccination with the formation of virus-neutralizing antibodies.