Коректність рівнянь радіаційної повзучості, що враховують напруження і накопичену незворотну деформацію в моделі радіаційного розпухання опроміненого матеріалу - Чирков, О.Ю. (Доповіді НАН України, 2021)
Наведено результати аналізу коректності визначальних рівнянь радіаційної повзучості, що дозволяють
описувати неізотермічні процеси непружного деформування з урахуванням радіаційного розпухання і
радіаційної повзучості матеріалу за умов нейтронного опромінення, високих температур і пошкоджуючої
дози. Розглядаються сучасні моделі радіаційного розпухання і радіаційної повзучості, в яких враховується
пошкоджуюча доза, температура опромінення, вплив напруже-ного стану і накопиченої незворотної деформації на процеси радіаційного розпухання і радіаційної повзучості матеріалу. На основі загальних результатів аналізу про сильномонотонні та ліпшиць-неперервні оператори визначено умови, які забезпечують коректність сформульованих рівнянь радіаційної повзучості. За результатами аналізу встановлено,
що врахування накопиченої незворотної деформації в моделі стисненого розпухання сприяє послабленню
обмежень на можливе розпухання матеріалу і вихідні дані, що забезпечують коректність визначальних
рівнянь радіаційної повзучості. The results of the correctness analysis of the determining equations of radiation creep are presented, which
allow one to describe the non-isothermal processes of inelastic deformation with regard for the radiation swelling
and radiation creep of a material under conditions of neutron irradiation, high temperatures, and damaging
dose. Modern models of radiation swelling and radiation creep are considered, which involve the damaging
dose, irradiation temperature and the influence of a stress and an accumulated irreversible deformation on the
processes of radiation swelling and radiation creep of the material. Based on the general results of the analysis
of the properties of nonlinear operators, the conditions that ensure the correctness of the formulated equations
of radiation creep are determined. According to the results of the analysis, it is established that the consideration
of the accumulated irreversible deformation in the model of compressed swelling helps one to relax the restrictions
on a possible swelling of the material and the initial data that ensure the correctness of the determining
equations of radiation creep.