Електрофізичні властивості A₃ˡˡLaNb₃O₁₂(Aˡˡ = Sr,Ba) з шаруватою перовськітоподібною структурою - Тітов, Ю.О.; Слободяник, М.С.; Кузьмін, Р.М.; Чумак, В.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Термообробкою шихти спільно осаджених гідроксикарбонатів синтезовані високостехіометричні полікристалічні зразки катіондефіцитних ніобатів A₃ˡˡLaNb₃O₁₂(Aˡˡ = Sr,Ba) з тришаровою перовськітоподібною
структурою. Методом імпедансної спектроскопії досліджені електрофізичні властивості виготовлених з
них керамічних зразків. Для моделювання спектра імпедансу застосовано метод еквівалентних схем, представлених радіотехнічними елементами, який дає змогу виділити у чистому вигляді властивості мікрокристалічних зерен кераміки, тобто власне досліджуваної речовини, без впливу міжкристалічних та електродних ефектів. Встановлені та проаналізовані залежності комплексного імпедансу Z(v) цих сполук від
частоти (0,1—10⁶ Гц) зондуючого синусоїдального електричного сигналу та температури (300—700 К).
Досліджені температурна залежність електропровідності на постійному струмі, температурні та частотні залежності дійсної компоненти діелектричної проникності ε´, а також визначена енергія активації
електропровідності зерен кераміки A₃ˡˡLaNb₃O₁₂(Aˡˡ = Sr,Ba). Встановлена можливість використання
синтезованих матеріалів для виготовлення високочутливих і стійких до агресивних умов експлуатації
термісторів із суто нелінійною характеристикою та широким інтервалом робочої температури. High-stoichiometric polycrystalline samples of cation-deficient niobates A₃ˡˡLaNb₃O₁₂(Aˡˡ = Sr,Ba) with a
three-slab perovskite-like structure were synthesized by the heat treatment of a charge of co-precipitated
hydroxycarbonates. The electrophysical properties of ceramic samples made from them are investigated by the
method of impedance spectroscopy. To simulate the impedance spectrum, the method of equivalent circuits
represented by radio engineering elements was used. It allows one to isolate, in pure form, the properties of
microcrystalline grains of a ceramics, that is, the substance under study itself, without the influence of the
intercrystalline and electrode effects. The dependences of the complex impedance Z(v) of these compounds on
the frequency (0.1-10⁶ Hz) of the probing sinusoidal electrical signal and temperature (300-700 K) have been
established and analyzed. The temperature dependence of the d. c. electrical conductivity, temperature and
frequency dependences of the real component of the dielectric constant ε´, as well as the activation energies of
the electrical conductivity of A₃ˡˡLaNb₃O₁₂ ceramic grains (Aˡˡ = Sr, Ba) were determined. The possibility of
using the synthesized materials for the manufacture of thermistors highly sensitive and resistant to aggressive
operating conditions with a nonlinear characteristic and a wide range of operating temperature has been
established.