Застосування 1-(4-Cl-бензил)-3-Cl-4-(CF₃-феніламіно)-1Н-пірол-2, -діону як панспецифічного інгібітора протеїнкіназ для гальмування гематологічних ускладнень на тлі експериментального хронічного холангіту у щурів - Бєлінська, І.В.; Кузнєцова, Г.М.; Дзюбенко, Н.В.; Савич, Ю.В.; Мілохов, Д.С.; Хиля, О.В.; Рибальченко, Т.В. (Доповіді НАН України, 2021)
Досліджено вплив панспецифічного інгібітора протеїнкіназ похідного піролу (1-(4-Cl-бензил)-3-Cl-4-(CF₃- феніламіно)-1Н-пірол-2,5-діон (MІ-1)), синтезованого в Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка, на гематологічні прояви експериментального хронічного холангіту, індукованого α-нафтилізотіоціанатом. Встановлено, що МІ-1 зменшує рівень запального процесу, що підтверджується нормалізацією загальної кількості лейкоцитів у крові внаслідок зменшення кількості еозинофільних і нейтрофільних гранулоцитів та лімфоцитів, які залучені до розвитку експериментального хронічного холангіту. МІ-1 відновлює кількість еритроцитів у крові шляхом активації еритропоезу, що підтверджується зростанням кількості ретикулоцитів у крові. Введення МІ-1 сприяє нормалізації кількості тромбоцитів у крові, найвірогідніше, через пригнічення утворення тромбоцитів у кістковому мозку, активованого розвитком запального процесу в печінці. Під впливом МІ-1 зменшується рівень гематологічних ускладнень, що зумовлені експериментальним хронічним холангітом. Зважаючи на це і доведену низьку загальну гематоксичність та гепатопротективну дію МІ-1 є перспективним для подальших досліджень як сполука з протизапальною активністю. The effect of a a panspecific inhibitor of pyrrole derivatives (1-(4-Cl-benzyl)-3-Cl-4-(CF₃-phenylamino)-1Hpyrrole- 2,5-dione, MI-1), synthesized at the Kyiv National Taras Shevchenko University, on hematological manifestations of experimental α-anaphthyl isothiocyanate-induced chronic cholangitis is studied. It is found that MI-1 reduces the level of inflammation, which is confirmed by the normalization of the total number of leukocytes in blood due to a decrease in the number of eosinophilic and neutrophilic granulocytes and lymphocytes involved in the development of experimental chronic cholangitis. MI-1 restores the number of erythrocytes in blood through the activation of erythropoiesis, that is evident by an increase in the number of reticulocytes in blood of rats with experimental cholangitis. MI-1 normalizes the number of platelets in blood most likely due to inhibition of platelet formation in bone marrow, activated by the development of an inflammatory process in liver. MI-1 reduces the level of hematological complications of experimental chronic cholangitis in rats and with proven low overall and hematoxicity and hepatoprotective effect is promising for further research as a compound with anti-inflammatory activity.