Мікробіологія у сучасному аграрному виробництві - Волкогон, В.В. (Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України, 2005)
У статті окреслено актуальні питання сільськогосподарської мікробіології, які потребують вирішення, зокрема і створення сучасних мікробних препаратів, визначення фізіологічно доцільних доз добрив у агроценозах, збільшення коефіцієнтів використання добрив при застосуванні мікробних препаратів, перспективи біологічного та екологічного землеробства, захист рослин від патогенів, використання пробіотичних препаратів та ін. Викладено міркування автора щодо методичних засад та способів розв’язання піднятих питань.
Ключові слова: сільськогосподарська мікробіологія, мікробні препарати, екологічне землеробство, фізіологічно прийнятні дози добрив, захист рослин від патогенів, пробіотичні препарати. В статье обсуждаются актуальные вопросы сельскохозяйственной микробиологии, требующие разрешения, в частности: создание современных микробных препаратов, определение физиологически приемлемых доз удобрений в агроценозах, увеличение коэфициентов усвоения удобрений при использовании микробных препаратов, перспективы биологического и экологического земледелия, защита растений от патогенов, использование пробиотических препаратов и др. Изложены взгляды автора на отдельные методические подходы и способы решения поднятых вопросов. Article underlines pressing questions of agricultural microbiology that have to be solved, including creation of new contemporary microbial preparations, determination of physiologically expedient fertilizers doses in agrocoenosis, increase of fertilizers utilization factors under the usage of microbial preparations, prospects of biological and ecological agriculture, plant protection from pathogens, using probiotical preparation etc. Author’s opinion on individual technical approaches and solution trends of opened questions is stated.