На шляху до створення української національної хмари відкритої науки - Свистунов, С.Я.; Перконос, П.І.; Субботін, С.В.; Твердохліб, Є.М. (Проблеми програмування, 2021)
Modern conditions of science development, which are characterized by a significant increase in the volume of information, require new approaches to computational methods and new approaches to information processing. The article considers approaches to creating conditions and tools based on cloud technologies for more effective cooperation of research teams working on similar scientific problems. The article analyzes the stages of development of the European Open Science Cloud and presents the strategy of building the National Open Science Cloud. The article presents the main results of the development of a common information resource for scientific researches at the National Academy of Sciences of Ukraine, which can be considered as a prototype of the National Open Science Cloud, which integrates into the European Open Science Cloud. Сучасні умови розвитку науки, які характеризуються значним зростанням об’ємів інформації, вимагають нових підходів до обчислювальних способів і засобів її обробки. В статті розглянуті підходи до вирішення зазначених викликів часу, а саме - створення на базі використання хмарних технологій умов і структур для більш ефективної співпраці наукових колективів, що працюють над схожими науковими проблемами. Проаналізовано досвід побудови та розвитку European Open Science Cloud. Викладена стратегія побудови Національної хмари відкритої науки в Україні. Наведено основні результати створення в Національній Академії наук України спільного інформаційного середовища для наукових досліджень як прототипу Національної хмари відкритої науки інтегрованої до Європейської хмари відкритої науки.