«Міркування двох індійців…» Я. Козельського: гносеологічні ідеї в контексті Просвітництва - Заремський, М.Й. (Сіверщина в історії України, 2018)
Стаття присвячена дослідженню гносеологічних ідей
твору українського мислителя XVIII століття Якова Павловича Козельського «Міркування двох індійців,
Калана і Ібрагіма, про людське пізнання» (1788) в контексті філософії епохи Просвітництва. З’ясовуються вітчизняні пріоритети у цій сфері філософування. Статья посвящена исследованию гносеологических
идей произведения украинского мыслителя XVIII века
Якова Павловича Козельского «Рассуждения двух индийцев, Калана и Ибрагима, о человеческом познании» (1788) в контексте философии эпохи Просвещения. Выясняются отечественные приоритеты в этой
сфере философствования. The article is devoted to the analysis of the gnoseological
ideas of Ukrainian sophist of the XVIII century Jakiv
Pavlovych Kozelsky’s writing «Discourse of two Indians,
Kalan and Ibrahim, about the human cognition» (1788) in
the context of Enlightenment philosophy. Ukrainian priorities
in this area of philosophizing are established.