Датчики ацетилена в системе УТАС - Канин, В.А.; Тиркель, М.Г.; Тараник, А.А.; Брюм, В.З.; Моргунов, Ю.Ю.; Хороших, Л.В. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
За результатами виконаних досліджень щодо діагностики входу гірничої виробки в аномальну по виділенню газу зону вибрано ацетилен. Для автоматичного контролю вмісту ацетилену в шахтній атмосфері запропоновано конструкцію датчика для си- стеми УТАС. By the results of the carried out investigations related to diagnostics of mine working entrance in the anomalous gas emission zone acetylene was selected. For automatic control of acetylene content in mine atmosphere a sensor design for UTAS system (universal telecommunication automated system) is proposed.