Возможности системы УТАС для диагностики аварийных ситуаций по газовому фактору - Азаров, Н.Я.; Анциферов, А.В.; Тиркель, М.Г.; Канин, В.А.; Брюм, В.З.; Моргунов, Ю.Ю.; Хороших, Л.В. (Український науково-дослідницький і проектно-конструкторський інститут гірничої геології, геомеханіки і маркшейдерської справи НАН України, 2009)
Завдання виявлення аномальних по виділеннях газу зон розв'язується системою УТАС, яка має в своєму арсеналі датчики водню і важких вуглеводнів. Це дозволяє не тільки контролювати вміст в атмосфері гірничих виробок зазначених газів, але і прогнозувати підхід до зон тектонічних порушень, що є колекторами міграції газів глибинного походження. A problem of detecting gas-emission anomalous zones is solved by UTAS system (universal telecommunication automated system) that contains hydrogen and heavy hydrocarbon sensors. This allows not only checking content of the mentioned gases in the atmosphere of mine workings but also predicting approach to zones of tectonic faults which are reservoirs for migration of deep-origin gases.