Ботанічна пам’ятка природи «Акація біла», яку посадв Т.Г. Шевченко: міф чи реальність - Данько, С.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті представлені дослідження, які підтверджують ймовірність посадки Т.Г. Шевченком та А.О. Козачковським «Акації білої», що знаходиться біля Музею Заповіту Т.Г. Шевченка і є ботанічною пам’яткою природи місцевого значення. При дослідженні використано деякі способи визначення віку дерев, а також легенди і перекази старожилів Переяслава-Хмельницького. В статье представлено исследование, подтверждающие вероятность посадки Т.Г. Шевченко и А.А. Козачковским «Акации белой», которая находится возле Музея Завещания Т.Г. Шевченко и является ботаническим памятником природы местного значения. При исследовании использованы некоторые способы определения возраста деревьев, а также легенды и предания старожилов Переяслава-Хмельницкого. The article presents studies confirming the probability of planting «Acacia White», by T.H. Shevchenko and A. O. Kozachkovsky located near the Museum of T.H. Shevchenko’s Testament, is a botanical monument of nature of local significance. In the study, some methods have been used to determine the age of trees, as well as the legends and retellings of the old-timers of Pereiaslav-Khmelnytskyi.