З історії дослідження глиняних виробів у світоглядних уявленнях та віруваннях населення доби Київської Русі (за писемними джерелами та археологічними даними) - Троцька, В.І. (Сіверщина в історії України, 2018)
Стаття присвячена історії дослідження глиняних виробів у світоглядних уявленнях та віруваннях населення доби Київської Русі за писемними джерелами та археологічними матеріалами, аналіз яких надав підстави для ствердження, що глиняні вироби були невід’ємним елементом родинної та календарної обрядовості давньоруського населення, яка найяскравіше проявляється в поховальних обрядах. Статья посвящена исследованию глиняных изделий в мировоззренческих представлениях и верованиях древнерусского населения. Анализ письменных источников и археологических материалов предоставил основания для утверждения, что глиняные изделия были неотъемлемым элементом семейной и календарной обрядности, которая ярче всего просматривается в погребальных обрядах. The article is dedicated a research of clay products in world view concepts and beliefs of Old Russian population. The analys of written sources and archaeological materials gives ground, for confirmation that clay products were unknown item of family and calendar rituals, which the most clearly manifested in the funeral ceremonies.