Ніжинський полковник Остап Золотаренко - Желєзко, Р.А. (Сіверщина в історії України, 2018)
Стаття розкриває маловідомі факти з життя ніжинського козацького полковника Остапа Золотаренка. Особлива увага звернена на його державотворчий
доробок, боротьбу за владу, відносини з гетьманами,
ніжинським духовенством та московським урядом. Статья раскрывает малоизвестные факты из жизни нежинского казацкого полковника Остапа Золотаренко. Особое внимание обращено на его вкладе в
процесс государственного строительства, борьбу за
власть, отношения с гетманами, нежинским духовенством и московским правительством. The article reveals little-known facts from the life of Nizhyn
cossack colonel Ostap Zolotarenko. Particular attention is drawn
to his state-building efforts, the struggle for power, relations
with hetmans, Nizhyn clergy and the Moscow government.