Керамічні розетки споруд Центральної України XVII–XVIII ст. - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті вперше узагальнені й порівняні дані про
розміри, форми, типи і орнаментацію керамічних полив’яних розеток XVII–XVIII ст. з декору будівель Києва, Батурина, Переяслава та інших міст і монастирів Середньої Наддніпрянщини. Визначаються їх датування, аналогії, центр та ареал поширення цього прийому. Публікуються фото таких деталей та прикрашених ними храмів і комп’ютерні реконструкції розеток
з палацу І. Мазепи у Батурині. В статье впервые обобщаются и сравниваются данные о размерах, формах, типах и орнаментации керамических поливных розеток XVII–XVIII вв. из декора зданий Киева, Батурина, Переяслава, других городов
и монастырей Среднего Поднепровья. Определяются
их датировка, аналогии, центр и ареал распространения этого приема. Публикуются фото таких деталей и украшенных ими храмов, компьютерные реконструкции розеток из дворца И. Мазепы в Батурине. This article for the first time collects and compares the
data on dimensions, forms, types, and ornamentations of
the 17th–18th-century glazed ceramic rosettes adorning the
structures of Kyiv, Baturyn, Pereiaslav, and other towns and
monasteries in the Middle-Dnieper Region. It determines
the dating, analogies, centre and area of application of
these decorative details. Their photos and those of the
churches with such embellishments as well as the computer
reconstructions of the rosettes from Ivan Mazepa’s palace
in Baturyn are presented.