Родина Розумовських в анекдотах французьких сучасників - Луняк, Є.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті здійснено комплексний аналіз важливих джерел з історії України, творів французьких авторів другої половини ХVІІІ ст. Ніколя-Габріеля Леклерка, Жана-Бенуа Шерера, Шарля-Франсуа-Філібера Массона, Клода Карломана де Рюльєра та П’єра-Анжа Гудара. Основну увагу в статті звернено на відображенні в творах французьких авторів життя та діяльності представників родини Розумовських. В статье сделан комплексный анализ важных источников по истории Украины, произведений французских авторов второй половины ХVІІІ в. Николя-Габриэля Леклерка, Жана-Бенуа Шерера, Шарля-Франсуа-Филибера Массона, Клода Карломана де Рюльера и Пьера-Анжа Гудара. Основное внимание в статье обращено на отражение в произведениях французских авторов жизни и деятельности представителей семейства Разумовских. Іn the article the complex analysis of historical researches of Ukrainian history, works of French authors of the second half of the XVIІIth century, the work of Nicolas-Gabriel Leclerc, Jean-Benoît Scherer, Charles-François-Philibert Masson, Claude Carloman de Rulhière, Pierre-Ange Goudar is made. The main attention in the article is drawn to the reflection in the works of the French authors of the life and work of the representatives of the family Rоzumovsky.