Топонімічні варіації пояснення назви міста Мена Чернігівської області - Салтан, О.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
Стаття присвячена аналізу назви одного з населених пунктів Чернігівщині – місту Мена. Розглянуто та
систематизовано існуючі на сьогодні розмаїття інтерпретацій цього топоніму. Серед великої кількості наукових та псевдонаукових точок зору, найбільш вірогідною, на думку автора статті, є та, яка пояснює прямий
взаємозв’язок між назвою міста та однойменної річки, на якій сучасний райцентр Мена і розташований.
Отже, на думку науковця, архаїчна інтерпретація
гідроніму дала назву топоніму, який виник ще за часів раннього залізного віку. Статья посвящена анализу названия одного из населенных пунктов Черниговской области – городу Мена.
Рассмотрены и систематизированы существующие
на сегодняшний день интерпретации этого топонима.
Среди большого количества научных и псевдонаучных
точек зрения наиболее вероятной, по мнению автора
статьи, является та, которая объясняет прямую взаимосвязь между названием города и одноименной реки,
на которой современный райцентр Мена и расположен.
Следовательно, по мнению ученого, архаичная интерпретация гидронима дала название топониму, который возник еще во времена раннего железного века. The article is devoted to analysis of the name of one
of the settlements in Chernihiv region – the city of Mena.
The current interpretation of this toponym are reviewed
and systematized. According to the author, among a large
number of scientific and pseudo-scientific points of view, the
most probable is that which explains the direct relationship
between the name of the town and the river on which the
modern district of Mena is located.
There fore, according to the scientist, archaic interpretation
of the hydronym gave the name to the place name, which
originated during the early iron age.