Роль Т.Г. Мовші у створенні першого в Україні Музею трипільської культури - Тетеря, Д.А.; Білоусько, В.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті проаналізовано роль відомої дослідниці культури ранніх землеробів Т.Г. Мовші у створенні першого в Україні Музею трипільської культури, який нині функціонує в складі Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Розглянуто життєвий та творчий шлях дослідниці, етапи становлення та розбудови музейної експозиції, присвяченої трипільцям-землеробам. В статье проанализирована роль известной исследовательницы культуры ранних земледельцев Т.Г. Мовши в создании первого в Украине Музея трипольской культуры, который сейчас функционирует в составе Национального историко-этнографического заповедника «Переяслав». Рассмотрены жизненный и творческий путь ученого, этапы становления и развития музейной экспозиции, посвященной трипольцам-земледельцам. The article analyzes the role of the well-known explorer of the culture of early farmers T.H. Movsha in the creation of the first Museum of Trypillian culture in Ukraine, which now functions as part of the National Historical and Ethnographic Reserve “Pereiaslav”. The author examines the life and work of the researcher, the stages of the formation and expansion of the museum exposition devoted to Trypillians-landowners.