Релігійна політика Російської імперії щодо неправославних християнських об’єднань і їх діяльність в Україні ХІХ – початку ХХ ст.: українська радянська історіографія 1950-х – першої половини 1980-х рр. - Орлов, В.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
У статті охарактеризовано особливості релігійної
політики Російської імперії щодо неправославних релігійних інституцій та специфіку їх функціонування на
українських землях упродовж ХІХ – початку ХХ ст. Аналіз здійснено через призму науково-історичних праць
українських істориків радянського періоду 1950-х – першої половини 1980-х рр. В статье охарактеризованы особенности религиозной политики Российской империи относительно неправославных религиозных институтов и специфика их
функционирования на украинских землях на протяжении XIX – начала ХХ в. Анализ осуществлен сквозь призму научно-исторических трудов украинских историков
советского периода 1950-х – первой половины 1980-х гг. In this article, features of the religious policy of the Russian
Empire concerning the non-Orthodox religious institutions
and the specifics of their functioning on Ukrainian lands
during of the 19th and early 20th centuries are characterized.
The analysis was carried out through the prism of scientificand-
historical researchеs of Ukrainian historians of the Soviet
period of the 1950s – the first half of the 1980s.