Битва за Шостку. 1918 - Кириєвський, В.Д.; Земанек, А.О. (Сіверщина в історії України, 2018)
Шість діб, з 2 по 8 квітня 1918 р., шосткинці билися з більшовицькою Особливою армією Ремньова. Билися з тими самими петроградськими загонами матросів, що 16 січня 1918 р. вбивали київських студентів під Крутами. Студенти цінною своїх життів призупинили на чотири дні рух більшовицьких військ на Київ, що дало час українській делегації укласти Брест-Литовський мирний договір, який врятував молоду українську державність. Шосткинські робітники ціною своїх життів зберегли пороховий завод для Української держави. Шесть суток, с 2 по 8 апреля в 1918 г., шосткинцы
дрались с большевистской Особенной армией Ремнева. Дрались с теми же петроградскими отрядами матросов, что 16 января в 1918 г. убивали киевских студентов под Крутами. Студенты ценой своих жизней
приостановили на четыре дня движение большевистских войск на Киев, что дало время украинской делегации заключить Брест-Литовский мирный договор, который спас молодую украинскую государственность.
Шосткинские рабочие ценой своих жизней сохранили
пороховой завод для Украинского государства. Six twenty-four hours, from the 2nd to the 8th of April,
in 1918, shostkintci beat with the bolshevist Special army
of Remnyov. Beat with the same Petrograd detachments of
sailors, that on January, 16 in 1918 killed the Kyiv students
under Kruty. Students valuable the lives stopped on four
days motion of bolshevist troops on Kyiv, that gave time
to Ukrainian delegation to inlay Brest-Litovsky peaceful
agreement that saved the young Ukrainian state system.
Shostka workers saved a powder-mill by the cost of the lives
for the Ukrainian state.