Політизація українознавчих досліджень на початку ХХ ст. - Лєбєдєва, Ю.О. (Сіверщина в історії України, 2018)
Розглянуто занепад українознавчих досліджень, в тому числі державницького спрямування. Доведено, що
робота українських науковців з приходом радянської
влади все більше ускладнювалася. Проаналізовано суперечливий і широкомасштабний процес революційних
перемін та ідеологізації всіх сфер суспільного життя,
включаючи освіту, науку і культуру. Обґрунтовано, що започаткований в добу Української революції, УНР та
Української держави курс на національно-духовне відродження українського народу, на розгортання українознавчих досліджень і запровадження українознавства в усі ланки освітніх установ фактично був пеpeрваний. В статье последовательно рассмотрен упадок украиноведческих исследований, в том числе государственного
направления. Доказано, что работа украинских ученых
с приходом советской власти все больше усложнялась.
Проанализированы противоречивые и широкомасштабные процессы революционных перемен и идеологизации
всех сфер общественной жизни, включая образование,
науку и культуру. Обосновано, что начатый в период
Украинской революции, УНР и Украинского государства
курс на национально-духовное возрождение украинского народа, на развертывание украиноведческих исследований и внедрение украиноведения во все звенья образовательных учреждений фактически был пpeрван. In the article the decline of Ukrainian studies’ investigations
including ones of state direction is consistently covered. It
is proved that the work of Ukrainian scientists during the
Soviet era became much harder. This article analyzed the
controversial and wide-ranging process of revolutionary
changes and indoctrination of all spheres of social life,
including education, science and culture. It is justified
that the commitment to the national spiritual renaissance
of Ukrainian people, development of Ukrainian studies’
investigations and introduction of Ukrainian studies at all
levels of the educational institutions, started in the period
of Ukrainian War of Independence, Ukrainian’s People
Republic (UPR) and Ukrainian State, was in fact interrupted.