Чернігівський Спасо-Преображенський собор у 1920-х − на початку 1930-х рр. - Ванжула, О.М. (Сіверщина в історії України, 2018)
Стаття присвячена маловивченому періоду з історії чернігівського Спасо-Преображенського собору – 20-ті – початок 30-х рр. ХХ ст. Розглянуті основні етапи змін функціонального призначення та ролі собору в міському середовищі Чернігова в контексті антирелігійної політики радянської влади. Статья посвящена малоизученному периоду в истории черниговского Спасо-Преображенского собора в 1920-х – начале 1930-х гг. Рассмотрены основные этапы изменений функционального назначения и роли собора в городской среде Чернигова в контексте антирелигиозной политики советской власти. The article is devoted to the little-known period of the history of the Chernihiv Cathedral of the Transfiguration of Our Savior during the 1920’s and early 1930’s. The main stages of changes in the functional purpose and role of the cathedral in the urban environment of Chernihiv in the context of the anti-religious policy of Soviet power are considered in the article.