Прецизионная система управления химическим реактором непрерывного действия - Стопакевич, А.А.; Улицкая, Е.О. (Проблемы управления и информатики, 2019)
Разработана прецизионная система автоматического управления реактором синтеза витамина B6. Модель реактора учитывает взаимное влияние параметров, теплопередачу и кинетику химической реакции. Модель аппаратуры автоматизации учитывает погрешности, инерционности, запаздывания датчиков и исполнительных механизмов, люфт, выбег и количество включений исполнительных механизмов. Проведенная разработка может послужить основой методики создания прецизионных САУ химическими реакторами непрерывного типа в фармацевтике и, возможно, в других отраслях промышленности. Розглянуто розробку прецизійної системи автоматичного керування хімічним реактором безперервної дії в процесі синтезу вітаміну В6. В реактор надходять потоки концентрованої азотної кислоти і суспензії пірідону з оцтовим ангідридом. Реакція взаємодії пірідону з кислотою є екзотермічною, тому в реакторі передбачена сорочка для охолодження суміші. Хімічний реактор синтезу вітаміну В6, з точки зору моделювання, є реактором ідеального перемішування. Модель реактора враховує взаємний вплив параметрів, теплопередачу і кінетику хімічної реакції. Модель апаратури автоматизації враховує її основні властивості. Беруться до уваги динаміка виконавчих механізмів, вибіг, швидкість ходу валу, що дозволяє більш точно реалізувати керування. Облік особливостей вимірювальних пристроїв при моделюванні системи керування підвищує реалістичність перехідних процесів і оцінки якості системи. Ядром системи є оптимальний нелінійний багатовимірний регулятор. Система керування дозволяє забезпечити високоточне підтримання температури екзо-термічної реакції за рахунок обліку властивостей апаратури. Крім цього, досягається більш якісна компенсація збурень за рахунок застосування підходу керування з поділом вхідних потоків порівняно з типовою системою керування. Розроблена система має властивість робастності при зміні навантаження установки, забезпечуючи високу якість і безпеку процесу синтезу отриманого вітаміну. Суворе підтримання технологічного режиму перешкоджає протіканню небажаних реакцій, що призводять до домішок і порушення гомологічної формули вітаміну В6. Розглянутий алгоритм може служити основою методики розробки прецизійних систем автоматичного керування процесами хіміко-технологічного типу. The article discusses the development of a precision automatic control system for a continuous chemical reactor in the synthesis of vitamin В6. The reactor receives streams of concentrated nitric acid and a suspension of pyridone with acetic anhydride. The reaction of pyridone with acid is exothermic, therefore a jacket is provided in the reactor for cooling the mixture. The chemical reactor for the synthesis of vitamin В6, from the point of view of modeling, is a reactor of ideal mixing. The reactor model takes into account the mutual influence of parameters, heat transfer and the kinetics of a chemical reaction. The model of automation equipment takes into account its basic properties. Take into account the dynamics of the actuators, coasting, the speed of the shaft, which allows more accurate control. Taking into account the features of measuring devices in control system modeling increases the realism of transients and assessing the quality of the system. The core of the system is an optimal nonlinear multidimensional controller. The control system allows to provide high-precision maintenance of the temperature of the exothermic reaction by taking into account the properties of the equipment. In addition, a higher quality compensation of disturbances is achieved through the use of a control approach with separation of incoming flows in comparison with a typical control system. The developed system has the property of robustness when changing the load of the installation, ensuring high quality and safety of the synthesis process of the obtained vitamin. Strict maintenance of the technological regime prevents the occurrence of undesirable reactions leading to the occurrence of impurities and the violation of the homologous formula of vitamin В6. The considered development algorithm can serve as the basis for the development of precision automated process control systems of chemical-technological type.