Методика разработки брандмауэра веб-приложений - Хамдамов, Р.Х.; Керимов, К.Ф.; Ибрагимов, Дж.О. (Проблемы управления и информатики, 2019)
После всестороннего анализа основных угроз безопасности и соответствующих мер по защите был разработан брандмауэр для веб-приложений PHP-WAF. По результатам тестирования PHP-WAF может эффективно перехватывать различные веб-атаки и защищать веб-приложения, написанные на любом веб-ориентированном языке программирования. На сьогодні розвиток веб-ресурсів вказує на те, що відсутні єдині стандарти розробки захищених веб-додатків, що може призвести до помилок і вразливостей у веб-додатках. Вразливий веб-додаток може бути легко зламано без спеціалізованих засобів, тільки за допомогою браузера. У світі налічується величезна кількість веб-додатків, що працюють під керуванням PHP. Загрози інформаційної безпеки настільки різноманітні, що традиційні засоби захисту не завжди ефективні. На основі всебічного аналізу загроз безпеки для веб-додатків запропоновано брандмауер веб-додатків на базі PHP. Розроблений брандмауер веб-додатків складається з чотирьох підсистем: підсистема виявлення загроз, аудиту, конфігураціїї та інтерактивна підсистема. Кожна з них виконує певні функції щодо захисту веб-додатку від загроз інформаційної безпеки. Запропоноване рішення працює як проксі-сервер і перевіряє весь вхідний трафік до веб-додатку, що дозволяє повністю контролювати всі вхідні запити. При виявленні деструктивних запитів відбувається їх блокування, а також оповіщення адміністратора про поточну атаку на веб-додаток. Результати тестування показують, що брандмауер може ефективно блокувати різні шкідливі атаки на рівні додатків, такі як SQL Injection — sql-ін’єкції, Remote Code Execution (RCE) — віддалене виконання коду, Cross Site Scripting (CSS) — міжсайтовий скриптинг, Cross Site Request Forgery (CSRF) — міжсайтова підробка запитів; Remote File Inclusion (RFI) — віддалений інклуд; Local File Inclusion (LFI) — локальний інклуд; Auth Bypass — обхід авторизації, Bruteforce — підбір паролів і т.д., а також комплексно захищати веб-додатки. The development of web-resources indicate that there are no uniform standards for the development of secure web-applications, which can lead to errors and the appearance of vulnerabilities in web-applications. A vulnerable web-application can be easily hacked without using specialized tools, only using a browser. In the world there are a huge number of web-applications running PHP. Information security threats are so diverse that traditional remedies are not always effective. Based on a comprehensive analysis of security threats for web-applications, a web-application firewall based on the PHP language has been proposed. The developed web-application firewall consists of 4 subsystems: a threat detection subsystem, an audit subsystem, a configuration subsystem, and an interactive subsystem. Each subsystem performs certain functions to protect the web-application from information security threats. The proposed solution works as a proxy server and checks all incoming traffic to the web-application, which allows ont to control fully all incoming requests. If destructive requests are detected, they are blocked, and the administrator is notified of the current attack on the web-application. Test results show that the firewall can effectively block various malicious attacks at the application level, such as SQL Injection-sql injection, Remote Code Execution (RCE) — remote code execution, Cross Site Scripting (CSS) — cross-site scripting, Cross Site Request Forgery ( CSRF) — intersite request forgery; Remote File Inclusion (RFI) — remote inclusion; Local File Inclusion (LFI) — local inclusion; Auth Bypass — bypass authorization, Bruteforce — selection of passwords. etc., as well as comprehensively protect web-applications.