Изменчивость анатомических признаков у растений Syrenia dolichostylos Klokov в процессе онтоморфогенеза - Футорный, Д.Д.; Баданина, В.А. (Проблемы управления и информатики, 2019)
Исследовано анатомическое строение листьев растений S. dolichostylos разных возрастных фаз. Досліджено анатомічну будову листків рослин S. dolichostylos різних вікових фаз. Встановлено, що при переході рослин від однієї фази розвитку до іншої в анатомічній структурі листків відбуваються помітні зміни. Для вивчення мінливості враховувалося 19 кількісних анатомічних ознак. У результаті однофакторного дисперсійного аналізу встановлено ознаки, на які достовірно впливають умови навколишнього середовища (висота клітин палісадної паренхіми, товщина зовнішніх стінок епідермальних клітин, ширина клітин верхньої епідерми; кількість продихів верхньої і нижньої епідерм; ширина продихів нижньої епідерми), і ознаки, на які вплив досліджуваного фактора не доведено. Враховуючи результати кореляційного аналізу, виявлено дві основні плеяди кількісних анатомічних ознак. Перша обʼєднує ознаки з сильними кореляціями, і центральне місце в ній займають товщина листка і палісадної тканини, навколо яких об'єднуються ознаки кількості клітин і продихів верхньої і нижньої епідерми, а також кількості клітин палісадної паренхіми. Ознаки другої плеяди мають середні або низькі кореляційні звʼязки. Отримані результати свідчать про високу узгодженість між ознаками мезофілу та епідермальної тканини у рослин S. dolichostylos. The anatomical structure of the leaves of the plants S. dolichostylos of different age phases was studied. It was found that noticeable changes occur in the anatomical structure of the leaves, when plants move from one phase of development to another. 19 quantitative anatomical features were taken into account to study the variability. As a result of single — factor analysis of variance, features that were significantly influenced by environmental conditions (height of palisade parenchyma cells, thickness of the outer walls of epidermal cells, width of upper epidermis cells, number of upper and lower epidermis stomata, width of the lower epidermis stomata) and features which were not proven to be influenced by the studied factor were defined. Two main pleiades of quantitative anatomical features were revealed using the results of the correlation analysis. The first pleiad combines features with strong correlations where the thickness of the leaf and palisade tissue are major. The feature of the number of cells and stomata of the upper and lower epidermis as well as the number of cells of the palisade parenchyma are combined around them. The features of the second pleiade have medium or low correlations. The obtained results indicate a great consistency between the feature of the mesophyll and epidermal tissue in plants of S. dolichostylos.