Логистические системы — новейший инструмент интегрированных процессов - Герзаныч, В.М.; Кырлык Н.Ю. (Проблемы управления и информатики, 2019)
Данное научное исследование социально-экономических условий развития логистических систем в Украине позволило сделать следующие выводы. Развитие логистических систем должно происходить путем постепенной оптимизации их качественно-ценовых критериев, что предусматривает создание более комфортных условий для инвесторов, построение организационных и технологических основ деятельности предприятий логистических систем на основе западноевропейских стандартов. Приведены рейтинговые позиции Украины в соответствии с Международным индексом эффективности логистики, а также рассмотрены факторы, сдерживающие развитие логистических систем в Украине. Активизация деятельности по эффективному освоению имеющегося логистического потенциала Украины возможна за счет привлечения инвестиционных ресурсов в модернизацию материально-технической базы, а также путем более квалифицированного управления логистическими системами в целом. Розглядаються логістичні системи як новітній інструмент інтегрованих процесів. Враховуючи зростаючі товарні потоки у напрямку Україна–ЄС, а також факт, що українська логістична система знаходиться на стадії становлення, виникає необхідність дослідження структури і природи розвитку її логістичного ринку. В умовах сучасної економіки виникає необхідність виявлення закономірностей і принципів формування логістичної системи. Зараз в Україні все більше уваги приділяють дослідженню формування транспортно-логістичних кластерів, нехтуючи дослідженнями, повʼязаними з існуючими соціально-економічними умовами та інтеграційними процесами в національній економіці. Наведено рейтингові позиції України відповідно до Міжнародного індексу ефективності логістики. Даний індекс дуже важливий в економічному сенсі, а саме для торгівлі і зростання, оскільки впливає на привабливість країни з точки зору залучення у міжнародні торговельні операції. Також розглянуто чинники, що стримують розвиток логістичних систем в Україні. Розкрито поетапний процес становлення логістичних систем. Розвиток логістичних систем має відбуватися шляхом поступової оптимізації їх якісно-цінових критеріїв, що передбачає створення більш комфортних умов для інвесторів, побудову організаційних і технологічних основ діяльності підприємств логістичних систем на основі західноєвропейських стандартів. Визначено перелік першочергових завдань, які потребують вирішення на державному та регіональному рівнях, здатні забезпечити економічне зростання країни в цілому. Активізація діяльності з ефективного освоєння наявного логістичного потенціалу України можлива за рахунок залучення інвестиційних ресурсів в модернізацію матеріально-технічної бази, а також шляхом більш кваліфікованого управління логістичними системами в цілому. Logistic systems as the newest tool of integrated processes are considered. Given the growing trade flows in the direction of Ukraine–EU, as well as the fact that the Ukrainian logistics system is in its infancy, there is a need to study the structure and nature of the development of its logistics market. In the conditions of modern economy there is a need to identify patterns and principles for the formation of the logistics system. Now in Ukraine, more and more attention is paid to the study of the formation of transport and logistics clusters, neglecting research related to the existing socio-economic conditions and integrative processes in the national economy. The article presents the rating positions of Ukraine in accordance with the International Logistics Performance Index. This index is very important in the economic sense, namely for trade and growth, since it has a strong influence on the attractiveness of the country in terms of attracting to international trade operations. Also considered factors which constraining the development of logistics systems in Ukraine. Disclose step-by-step process of formation of the logistic systems. The development of logistic systems should occur through the gradual optimization of their quality and price criteria, which implies the creation of more comfortable conditions for investors, the construction of organizational and technological foundations for the activities of enterprises of logistics systems based on Western European standards. The list of priorities that need to be addressed at the state and regional levels, which are able to ensure the economic growth of the country as a whole, has been determined. Activation of activities for the effective development of the existing logistics potential of Ukraine is possible by attracting investment resources to modernize the material and technical base, as well as through more qualified management of logistics systems in general.