Антикорупційний комплаєнс у трудових відносинах у світлі цифровізації та досягнення сталого розвитку: економіко-правове дослідження - Амелічева, Л.П. (Економіка промисловості, 2021)
У процесі досягнення Україною Цілей сталого розвитку та побудови Індустрії 4.0, що супроводжується глобальною цифровою трансформацією (діджиталізацією) всіх суспільних сфер діяльності, таке поліфункціональне та багатоаспектне явище, як корупція, наразі становить серйозну загрозу всім суспільним відносинам, серед яких трудові відносини не є виключенням. Вона обумовлює зниження рівня продуктивності праці активних підприємств-роботодавців, продукує прояви стигми, мобінгу, булінгу у трудових відносинах, особливо по відношенню до працівників-викривачів корупції та ін.Метою статті є уточнення змісту одного з основних елементів комплаєнсу у трудових відносинах - антикорупційного комплаєнсу - з використанням синергетичного підходу, що характеризується поєднанням наук трудового права й економіки праці, а також висвітлення проблематики регулювання цих відносин і розроблення пропозицій щодо вдосконалення чинного антикорупційного законодавства у сфері праці у світлі цифровізації України та досягнення сталого розвитку. Об’єктом дослідження виступають трудові відносини щодо забезпечення та підтримки антикорупційного комплаєнсу на підприємствах та система антикорупційного законодавства, у тому числі у сфері праці, в Україні та за кордоном, що регулює ці відносини. Основним методологічним підходом дослідження є синергетичний, що характеризується поєднанням наук трудового права й економіки праці.Обґрунтовано недостатню визначеність і малодослідженість правової та економічної природи таких категорій, як комплаєнс і антикорупційний комплаєнс, які ще не є сталими для понятійних апаратів економіки праці та більшою мірою трудового права.На основі теорії трудового права й економіки праці надано характеристику антикорупційного комплаєнсу у трудових відносинах як умови праці та умови трудового договору. Виявлено проблемні питання реалізації та регулювання трудових відносин у сфері антикорупційного комплаєнсу: низький рівень позитивного сприйняття антикорупційної комплаєнс-політики у трудових відносинах насамперед керівництвом активних підприємств; існування негативних стереотипів по відношенню до працівників- викривачів корупції; відсутність чіткої методології вимірювання рівня цифровізації державних процесів, що гальмує дослідження впливу діджиталізації на посилення антикорупційної боротьби та ін. З метою вирішення зазначених проблемних питань пропонується доповнення Розділу Х «Трудова дисципліна» КЗпП України, який регламентує внутрішній трудовий розпорядок на підприємстві, в установі чи організації, нормами про нові трудові права та обов’язки сторін трудових відносин, які безпосередньо пов’язані з протидією корупції. В процессе достижения Украиной Целей устойчивого развития и построения Индустрии 4.0, который сопровождается глобальной цифровой трансформацией (диджитализацией) всех общественных сфер деятельности, такое полифункциональное и многоаспектное явление, как коррупция, сейчас является серьезной угрозой всем общественным отношениям, среди которых трудовые отношения не исключение. Она обусловливает снижение уровня производительности труда активных предприятий- работодателей вследствие проявлений стигмы, моббинга, буллинга, прежде всего по отношению к работникам-обличителям коррупции и пр.Целью статьи является уточнение содержания одного из основных элементов комплаенса в трудовых отношениях - антикоррупционного комплаенса - с использованием синергетического подхода, характеризующегося сочетанием наук трудового права и экономики труда, а также освещение проблематики регулирования этих отношений и разработка предложений по совершенствованию действующего антикоррупционного законодательства в сфере труда в свете цифровизации Украины и достижения устойчивого развития. Объектом исследования выступают трудовые отношения по обеспечению и поддержке антикоррупционного комплаенса на предприятиях и система антикоррупционного законодательства, в том числе в сфере труда, в Украине и за рубежом, которая регулирует эти отношения. Основным методологическим подходом исследования является синергетический, характеризующийся сочетанием наук трудового права и экономики труда.Обоснована недостаточная определенность и малоисследованность правовой и экономической природы таких категорий, как комплаенс и антикоррупционный комплаенс,которые еще не стали общепринятыми для понятийных аппаратов экономики труда и в большей степени трудового права.На основе теории трудового права и экономики труда дана характеристика антикоррупционного комплаенса в трудовых отношениях как условия труда и трудового договора. Выявлены проблемные вопросы реализации и регулирования трудовых отношений в сфере антикоррупционного комплаенса: низкий уровень позитивного восприятия антикоррупционной комплаенс-политики в трудовых отношениях руководством активных предприятий; существование негативных стереотипов по отношению к работникам-обличителям коррупции; отсутствие четкой методологии измерения уровня цифровизации государственных процессов, что тормозит исследование влияния диджитализации на усиление антикоррупционной борьбы. С целью решения указанных проблемных вопросов предлагается дополнение раздела Х "трудовая дисциплина" КЗоТ Украины, который регламентирует внутренний трудовой распорядок на предприятии, в учреждении или организации, нормами о новых трудовых правах и обязанностях сторон трудовых отношений, которые непосредственно связаны с противодействием коррупции. In the process of achieving Sustainable Development Goals by Ukraine and building Industry 4.0 here, which is accompanied by a global digital transformation (digitalization) of all public spheres of activity, such a multifunctional and multidimensional phenomenon as corruption is now a serious threat to all public relations, among which labor relations are no exception. It causes a decrease in the level of labor productivity of active employers due to manifestations of stigma, mobbing, bullying, primarily in relation to employees who expose corruption, etc.The purpose of the study is to clarify the content of one of the main elements of compliance in labor relations - anti-corruption compliance - using a synergetic approach characterized by a combination of labor law and labor economics, as well as to highlight the problems of regulating these relations and develop proposals for improving the current anti-corruption legislation in the field of labor in the light of digitalization of Ukraine and achieving sustainable development herein. The object of the study is the labor relations to ensure and support anti-corruption compliance at enterprises and the system of anti-corruption legislation, including in the field of labor, in Ukraine and abroad, which regulates these relations. The main methodological approach to the study of the chosen topic is synergetic, characterized by a combination of labor law and labor economics.The results of the study in the most generalized form justify the lack of certainty and little investigation of the legal and economic nature of such categories as "compliance" and "anti- corruption compliance", which have not yet become generally accepted for the conceptual apparatus of labor economics and, to a greater extent, labor legislation.Based on the theory of labor legislation and labor economics, the article describes anti- corruption compliance in labor relations as a condition of labor and a condition of an employment contract. The problematic issues of the implementation and regulation of labor relations in the field of anti-corruption compliance are identified: a low level of positive perception of the implementation of anti-corruption compliance policy in labor relations by the management of active enterprises; the existence of negative stereotypes in relation to employees who expose corruption; the lack of a clear methodology for measuring the level of digitalization of state processes today, which hinders the study of the impact of digitalization on strengthening the anti- corruption fight. In order to solve these problematic issues, it is proposed to supplement section X "Labor discipline" of the Labor Code of Ukraine, which regulates the internal labor regulations at an enterprise, institution or organization, with norms on new labor rights and obligations of the parties to labor relations that are directly related to combating corruption.