Технология повышения безопасности выбора альтернативных вариантов по группам целей - Полищук, В.В. (Проблемы управления и информатики, 2019)
Проведено исследование актуальной задачи разработки моделей для повышения безопасности выбора альтернативных вариантов по группам целей. внесении депозитных ресурсов. Разработанная технология будет полезным инструментом для обоснования и повышения безопасности выбора альтернативного варианта для лица, принимающего решения. Дальнейшее исследование проблематики видим в апробации разработанных моделей для различных прикладных задач. Останні наукові дослідження свідчать про необхідність оцінювання альтернативних варіантів за неповних або нечітких умов, коли існує множина цілей, кожна з яких має власну множину груп критеріїв. Прикладами таких задач є: оцінювання банківських установ для отримання кредиту, внесення депозитних коштів або обслуговування; оцінювання краудінвестиційних платформ стартаперами для отримання капіталу, або інвесторами для фінансування їхніх проектів та багато інших. Досліджено актуальну задачу розроблення моделей для технології підвищення безпеки вибору альтернативних варіантів за групами цілей. Дана технологія будує ранжувальний ряд альтернатив відносно груп цілей та груп критеріїв у цілях, підвищує безпеку вибору альтернативних варіантів та об’єктивність оцінювання. У дослідженні використовується метод множення матриць у вигляді семикрокового алгоритму, який самостійно встановлює оцінки важливості критеріїв щодо альтернатив, знижуючи субʼєктивізм експертів, не потребує попарних порівнянь альтернатив і великої кількості обчислень. Введено поняття «вектора задоволення» (уявна альтернатива, в якій оцінки координат за цілями могли б задовольняти особу, що приймає рішення). Запропоновано модель розв’язання задачі багатокритеріального вибору альтернатив, використовуючи «вектор задоволення», що дозволяє будувати ранжувальний ряд альтернатив, представлений векторами оцінок. Вихідним результатом є загальна агрегована оцінка альтернативних варіантів і їх ранжирувальний ряд. Описано приклад побудови «вектора задоволення» для задачі вибору банківської установи субʼєктом господарювання при отриманні кредитних коштів або внесенні депозитних ресурсів. Розроблена технологія буде корисним інструментом для обґрунтування і підвищення безпеки вибору альтернативного варіанта особою, що приймає рішення. Recent scientific studies indicate the need to evaluate alternative options for incomplete or fuzzy conditions, when there are many goals, each of which has its own set of criteria groups. Examples of such tasks are: assessing banking institutions to obtain a loan, making deposit funds or servicing; assessment of crowd-funding platforms by pairwise to obtain capital, or investors to finance their projects, and many others. The research of the actual task of developing models for the technology of increasing the safety of choice of alternative variants according to the groups of goals was conducted. This technology builds a range of alternatives relative to groups of goals and groups of criteria for purposes, increases the safety of choosing alternatives and the objectivity of evaluating. The study uses the matrix multiplication method, in the form of 7 step algorithm, which independently assesses the importance of the criteria for alternatives, reducing the subjectivity of experts, does not require pairwise comparisons of alternatives and many calculations. The concept of a «satisfaction vector» is introduced (an imaginary alternative in which estimates of coordinates by goals could satisfy a decision maker). A model for solving the problem of multicriteria choice of alternatives is proposed, using the «satisfaction vector», which allows building a ranking series of alternatives represented by the estimation vectors. The initial result is a general aggregate assessment of alternative options and their ranked series. An example of constructing a «satisfaction vector» for the task of choosing a banking institution by a business entity, when obtaining credit funds, or making deposit resources is described. The technology developed will be a useful tool to justify and increase the security of the choice of the decision maker.