Оптимизация ставки налога на доход производства - Дунаев, Б.Б. (Кибернетика и системный анализ, 2019)
Определена оптимальная ставка налога на доход производства, при которой стабильно возрастают чистая прибыль и доход государственного бюджета, обеспечивается стабильный рост производства. При ставке, меньше оптимальной, происходит ускоренный рост производства, а при большей увеличивается доход бюджета за счет замедления роста производства. Определена функция предельной ставки налога, при которой отсутствует чистая прибыль и производство теряет смысл. Макроэкономическое моделирование развития экономики страны во времени показало, что с уменьшением чистой прибыли при росте ставки налога на доход производства происходит увеличение амплитуды и уменьшение частоты конъюнктурных колебаний изменения реального валового внутреннего продукта. Визначено оптимальну ставку податку на дохід виробництва, за якої стабільно зростають чистий прибуток і дохід державного бюджету, забезпечується стабільне зростання виробництва. За меншої ставки відбувається прискорене зростання виробництва, а за більшої збільшується дохід бюджету за рахунок уповільнення зростання виробництва. Визначено функцію граничної ставки податку, за якої немає чистого прибутку і виробництво не має сенсу. Макроекономічне моделювання розвитку економіки країни в часі засвідчує, що зі зменшенням чистого прибутку із зростанням ставки податку на дохід виробництва відбувається збільшення амплітуди і зниження частоти кон'юнктурних коливань зміни реального ВВП. The optimal rate of the tax on the income of production is determined, at which the net profit and the state budget revenue are steadily increasing, and a stable growth of production is ensured. With a lower rate, there is an accelerated growth in production, and with a larger rate, the budget revenue is increased due to a slowdown in production growth. The function of the marginal tax rate is expressed, under which there is no net profit and production loses its meaning. The conducted macroeconomic modeling of the development of the country’s economy in time has shown that with a decrease in net profit with an increase in the tax rate on the production income, the amplitude and the frequency of fluctuations in the fluctuations in the real GDP change.