Технологія блокчейн: питання аналізу та синтезу - Кудін, А.М.; Коваленко, Б.А.; Швідченко, І.В. (Кибернетика и системный анализ, 2019)
Розглянуто роль технології блокчейн у реалізації однієї з тенденцій розвитку сучасних інформаційних систем, а саме децентралізації. Проаналізовано загальну модель функціонування блокчейн-системи, запропоновано ідею побудови нового типу протоколів консенсусу (протокол «proof-of-accuracy»), який об’єднує переваги протоколів типу «proof-of-works» і «proof-of-stake». Досліджено шляхи реалізації протоколу «proof-of-accuracy» Рассмотрена роль технологии блокчейн в реализации одной из тенденций развития современных информационных систем — децентрализации. Проанализирована общая модель функционирования блокчейн-системы и предложена идея построения нового типа протоколов консенсуса (протокол «proof-of-accuracy»), объединяющего преимущества протоколов типа «proof-of-work» и «proof-of-stake». Исследованы пути реализации протокола «proof-of-accuracy». The role of the blockchain technology in decentralization of the modern computer system is discussed. Authors analyze general model of operation of the blockchain system. The idea of a new type of consensus protocols (proof-of-accuracy protocol) is proposed. According to authors’ opinion, the new protocol have the benefits of “proof-of-work” and “proof-of-stake” protocols. The ways of implementation of the “proof-of-accuracy” protocol are discussed.