Огляд методів та технологій інформетрії - Главчева, Ю.М.; Каніщева, О.В.; Борисова, Н.В. (Кибернетика и системный анализ, 2019)
Наведено огляд методів та технологій в інформетрії. Визначено її задачі та напрямки. Показано взаємозв’язок таких понять, як наукометрія (scientometrics), бібліометрія (bibliometrics), інформетрія (informetrie), вебометрія (webometrics), альтметрія (altmetrics). Проаналізовано наявні моделі і методи інформетрії, а також її актуальні проблеми. Розглянуто аналітично-пошукові наукометричні бази даних та системи, виявлено їхні недоліки та переваги. Визначено характеристики наукометричних систем, їхні складові та чинники, які впливають на наукометричні індекси. На основі проведеного дослідження сформульовано перспективні напрямки розвитку наукометричних систем. Приведен обзор методов и технологий в информетрии. Определены ее задачи и направления. Показана взаимосвязь таких понятий, как наукометрия (scientometrics), библиометрия (bibliometrics), информетрия (informetrie), вебометрия (webometrics), альтметрия (altmetrics). Проанализированы существующие модели и методы информетрии, а также ее актуальные проблемы. Рассмотрены аналитико-поисковые наукометрические базы данных и системы, выявлены их недостатки и преимущества. Выделены характеристики наукометрических систем, их составляющие и факторы, влияющие на наукометрические индексы. На основе проведенного исследования сформулированы перспективные направления развития наукометрических систем. The paper overviews the methods and technologies in informetry. The authors define the tasks and directions of informetry, show the interaction of terms such as scientometrics, bibliometrics; informetry, webometrics and altmetrics. Available informetry models, methods and current problems in a rapidly developing information society are analyzed. The authors review the available analytic-and-search science-based databases and systems, identify their disadvantages and advantages. As a result of the analysis, the characteristics of scientometric systems, their components, and factors that affect scientometric indices have been identified. On the basis of the study, the authors show the perspective directions of development of scientometric systems.