Гідрогеологічні умови території Києво-Печерської лаври та їхній вплив на стан пам’яток - Черевко, І.А. (Сіверщина в історії України, 2019)
Одним з головних факторів деформації пам’яток на території
Києво-Печерської лаври є їх підтоплення внаслідок зміни гідрогеологічних умов. Спостереження за режимом ґрунтових вод та аналіз
отриманих даних дозволяє визначити характер поширення водоносних горизонтів, вплив гідрогеологічних умов на стан пам’яток, розробити відповідні заходи захисту. Одним из основных факторов деформации памятников архитектуры на территории Киево-Печерской лавры является их подтопление вследствие изменения гидрогеологических условий. Наблюдение за
режимом грунтовых вод и анализ полученных данных позволяет определить характер распространения водоносных горизонтов, влияние гидрогеологических условий на состояние памятников, разработать соответствующие методы защиты. One of the main factors in the deformation of architectural monuments on
the territory of the Kyiv-Pechersk lavra is due to changes in hydrogeological
conditions. Observing the groundwater regime and analyzing the data
obtained allows us to determine the nature of the distribution of aquifers,
the influence of hydrogeological conditions on the state of the monuments,
and develop appropriate methods of protection.