Глухівські статті, прийняті у березні 1669 року - Бєлашов, В.І. (Сіверщина в історії України, 2019)
При написанні статті автор поставив мету вивчення повного змісту, визначення місця і ролі та значущості Глухівських статей у відновленні української автономної державності в українсько-російських відносинах. Для досягнення мети було визначено і опрацьовано найбільш оптимальний текст статей. Об’єктом дослідження стали самі статті, безпосередньо умови їх прийняття, склад учасників великої Глухівської ради, перебіг обговорення і прийняття рішень, предметом – найбільш важливі статті, які відновили українські права і вольності відповідно до статей гетьмана Б. Хмельницького. При написании статьи автор поставил перед собой цель изучения полного содержания, определения места, роли и значения Глуховских статей в восстановлении украинской автономной государственности и в украинско-российских отношениях. Для достижения цели был определен и изучен наиболее оптимальный текст статей, который используется современными исследователями. Объектом исследования стали собственно статьи и непосредственно условия их принятия, состав участников Глуховской рады, процесс обсуждения и принятия решений, предметом – наиболее важные статьи, которые восстановили украинские права и вольности в соответствии со статьями гетмана Б. Хмельницкого. When writing the article, the author set himself the goal of studying the full content, determining the place, role and significance of the Hlukhiv articles in restoring Ukrainian autonomous statehood and in Ukrainian-Russian relations. To achieve the goal, the most optimal text of the articles, which is used by modern researchers, was determined and studied. The object of the research was the articles themselves and the conditions for their adoption themselves, the composition of the participants of the Hlukhiv Rada, the process of discussion and decision making. The subject is the most important articles that restored Ukrainian rights and liberties in accordance with the articles of Hetman B. Khmelnytsky.