Особливості моніторингу підземних пам’яток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника - Вечерська, О.В.; Головатенко, Ю.Г. (Сіверщина в історії України, 2019)
Стаття присвячена проблематиці збереження пам’яток Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, а
саме їх моніторингу як важливого засобу, що забезпечує отримання в режимі реального часу інформації про стан кожної пам’ятки
та динаміку його зміни. Розглянуто особливості здійснення моніторингу підземних пам’яток, характер і специфіку професійного інструментарію пам’яткоохоронців, що забезпечує ефективне
здійснення цих завдань. Статья посвящена проблематике сохранения памятников Национального Киево-Печерского историко-культурного заповедника,
а именно их мониторинга как важного средства, обеспечивающего получение в режиме реального времени информации о состоянии
каждого памятника и динамике его изменения. Рассмотрены особенности осуществления мониторинга подземных памятников, характер и специфика профессионального инструментария специалистов, обеспечивающих эффективное осуществление этих задач. The article is devoted to the problems of preservation of monuments
of the National Kyiv-Pechersk Historical and Cultural Preserve, namely,
their monitoring as an important means for obtaining in real time
information about the state of each monument and the dynamics of its
change. The peculiarities of the monitoring of underground monuments,
the nature and specifics of the professional tools of memorial guardians
are considered, which ensures the effective implementation of these tasks.