Вплив концепції Е. Шефтсбері на формування моральної філософії Я. Козельського - Заремський, М.Й. (Сіверщина в історії України, 2019)
Розглянуто співвідношення фундаментальних понять моральної філософії українського мислителя XVIII ст. Якова Козельського
– «прямої істини» і «прямої доброчесності» – з концептуалістикою емпіричної етики англійського філософа Ентоні Шефтсбері. Рассмотрено соотношение фундаментальных понятий моральной философии украинского мыслителя XVIII в. Якова Козельского – «прямой истины» и «прямой добродетели» – с концептуалистикой
эмпирической этики английского философа Энтони Шефтсбери. The fundamental concepts of Jacob Kozelsky’s moral philosophy
are considered. He is the Ukrainian thinker of the XVIII century. The
concepts «unconditional truth» and «unconditional virtue» are analyzed
in correlation with the conceptualism of the English philosopher Anthony
Shaftesbery’s empirical ethics.