Тютюново-махоркова промисловість Чернігівської губернії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Свистун, О.В. (Сіверщина в історії України, 2019)
Стаття присвячена аналізу тютюново-махоркової промисловості Чернігівської губернії в кінці ХІХ – на початку ХХ ст., який
стає підґрунтям для подальшого вивчення історичних умов становлення та розвитку тютюново-махоркового виробництва у
Наддніпрянщині у XVIII – на початку XX ст. Подано історичний
опис першої тютюново-махоркової мануфактури у м. Охтирка.
Наведено статистичні дані про посівні площі тютюну та кількість
виробленої продукції упродовж 1868–1914 рр. Розкрито і проаналізовано основні причини підйому та спаду тютюнової промисловості в даний період. Представлено звіт про товарний рух тютюну через станції Курсько-Київської залізниці. Описується процес
виготовлення тютюнової продукції в залежності від якості тютюну та сегменту ринку. Встановлено основні причини повільної
механізації фабричного процесу. Статья посвящена анализу табачно-махорочной промышленности Черниговской губернии в конце XIX – в начале ХХ вв., который
становится основой для дальнейшего изучения исторических условий становления и развития табачно-махорочного производства
в Надднепровье в XVIII – в начале XX вв. Подаётся историческое
описание первой табачно-махорочной мануфактуры в г. Ахтырка. Приведены статистические данные о посевных площадях табака и количестве произведенной продукции в течение 1868–1914
годов. Раскрыты и проанализированы основные причины подъема
и спада табачной промышленности в данный период. Представлен отчет о товарно-транспортном перемещении табака через
станции Курско-Киевской железной дороги. Описывается процесс
изготовления табачной продукции в зависимости от качества
табака и сегмента рынка. Установлены основные причины медленной механизации фабричного процесса. The article is devoted to the analysis of the tobacco industry in the
Chernihiv province in the late XIX - early XX centuries, which becomes
the basis for further study of the historical conditions of formation and
development of tobacco production in Naddniprovie in the XVIII - early
XX centuries The historical description of the first tobacco factory in the
town of Akhtyrka is served. The statistical data on tobacco sown areas
and the number of products produced during the years 1868-1914 are
given. The main reasons for the rise and fall of the tobacco industry in
this period are disclosed and analyzed. A report was presented on the
movement of tobacco through the stations of the Kursk-Kyi v Railway.
Describes the process of manufacturing tobacco products, depending
on the quality of tobacco and market segment. Established the main
reasons for the slow mechanization of the factory process.