«Українське питання» у Російській імперії другої половини ХІХ ст. очима земського лібералізму Північної України: візія І.І. Петрункевича (1843–1928) - Котельницький, Н.А. (Сіверщина в історії України, 2019)
У світлі імперської політики імператора Олександра ІІ по відношенню до неросійських периферій Російської імперії показані офіційні прояви антиукраїнської політики російського деспотизму, візія І. Петрункевичем російсько-українських відносин. Розглянуто особисте ставлення І. Петрункевича до «українського питання» у Російській імперії другої половини ХІХ ст. і запропоновані ним реформаційні шляхи вирішення цієї проблеми. В свете имперской политики императора Александра ІІ по отношению к нерусским перифериям государства показаны официальные проявления антиукраинской политики российского деспотизма, видение И. Петрункевичем российско-украинских отношений. Рассмотрены личное отношение И. Петрункевича к «украинскому вопросу» в Российской империи второй половины ХІХ века и предлагаемые им реформационные пути решения этой проблемы. In the light of the imperial policy of Emperor Alexander II in relation to the non-Russian peripheries of the state, official manifestations of the anti-Ukrainian policy of Russian despotism, I. Petrunkevych’s vision of Russian-Ukrainian relations are shown. The personal attitude of I. Petrunkevich to the «Ukrainian question» in the Russian Empire of the second half of the nineteenth century and the proposed reform ways for solving this problem are considered.