«Справа» шосткинських зброярів 1937–38 рр.: жертви та виконавці - Рожкова, Л.І. (Сіверщина в історії України, 2019)
Стаття присвячена політичним репресіям на оборонних підприємствах Шостки 1937–1938 рр. Досліджено особливості фабрикування справи працівників заводів № 9 та № 53. Розкрито
особливості механізму політичних репресій за доби «Великого терору» на прикладі промислових підприємств. Проаналізовано наслідки «справи» зброярів для самих репресованих, членів їхніх сімей, а також для» виконавців» – співробітників каральних органів. Статья посвящена политическим репрессиям на оборонных
предприятиях Шостки 1937–1938 гг. Исследованы особенности
фабрикации дела работников заводов № 9 и № 53. Раскрыты особенности механизма политических репрессий в эпоху «Большого
террора» на примере промышленных предприятий. Проанализированы последствия «дела» оружейников для самих репрессированных, членов их семей, а также для «исполнителей» – сотрудников карательных органов. The article is devoted to political repressions at the defense enterprises
of Shostka in 1937–1938. The features of fabrication of the case workers
of factories number 9 and number have been are investigated. The
peculiarities of the mechanism of political repressions during the era
of «Great Terror» are revealed on the example of industrial enterprises.
The consequences of the «case» of gunmakers for the most repressed
members of their families, as well as for «executors» – employees of
punitive bodies, have been analyzed.