Політична карикатура на шпальтах окупаційної преси: Сумська область (1941–1943 рр.) - Горох, М.В. (Сіверщина в історії України, 2019)
Стаття присвячена з’ясуванню ролі і місця політичної карикатури у формуванні інформаційного простору на території Сумської області в роки Другої світової війни. Аналіз візуальних образів, розміщених на сторінках окупаційної преси, сприяє розкриттю
концепції ідеологічних маніпуляцій нацистського режиму, дозволяє оцінити їхній вплив на процес формування архетипів сприйняття як на населення окупованої України, так і на сучасників. Статья посвящена выяснению роли и места политической карикатуры в формировании информационного пространства на
территории Сумской области в годы Второй мировой войны. Анализ визуальных образов, размещенных на страницах оккупационной прессы, способствует раскрытию концепции идеологических
манипуляций нацистского режима, позволяет оценить их влияние
на процесс формирования архетипов восприятия как на население
оккупированной Украины, так и на современников. The article is devoted to the clarification of the political caricature’s
role and position in the forming of the informational space on the Sums’ka
oblast’ territory during World War II. The analysis of the visual images
on the pages of the occupational press helps to reveal the concept of
ideological manipulations of the Nazi regime. It also helps to evaluate
their influence on the forming of the perception archetypes of both people
of occupied Ukraine and people who live nowadays.