Образ українських козаків у картинах художника М. Самокиша - Мойсейчук, І.І. (Сіверщина в історії України, 2019)
Стаття присвячена основним етапам життя та творчості українського художника Миколи Самокиша. Автор акцентує увагу на картинах митця, де зображено українських козаків. На основі наукової літератури та самих творів мистецтва проводиться дослідження передачі образу козаків на полотні під час битви. Також аналізується загальна історична ситуація та художнє життя кінця ХІХ – середини ХХ ст. Статья посвящена основным этапам жизни и творчества украинского художника Николая Самокиша. Автор акцентирует внимание на картинах художника, где изображены украинские казаки. На основе научной литературы и самих произведений искусства проводится исследование передачи образа казаков на холсте во время битвы. Также анализируется общая историческая ситуация и художественная жизнь конца ХIX – середины ХХ ст. The article is devoted to the main stages of life and work of the Ukrainian artist Nikolai Samokуsh. The author focuses on the artist’s paintings, which depict Ukrainian Cossacks. On the basis of scientific literature and the works of art conducted a study about the image of the Cossacks on canvas during the battle. The General historical situation and artistic life of the con are also analyzed.