On Biomedical Computations in Cluster and Cloud Environment - Bardadym, T.; Gorbachuk, V.; Novoselova, N.; Osypenko, S.; Skobtsov, V.; Tom, I. (Кібернетика та комп’ютерні технології, 2021)
The experience of the use of applied containerized biomedical software tools in cloud environment is summarized. The reproducibility of scientific computing in relation to modern technologies of scientific calculations is discussed. The main approaches to biomedical data preprocessing and integration in the framework of the intelligent analytical system are described. Мета роботи. Опис сучасних технологій, що забезпечують відтворюваність чисельних експериментів у цій галузі, та інструментів, спрямованих на інтеграцію декількох джерел біомедичної інформації з метою поліпшення діагностики і прогнозу складних захворювань. Особлива увага приділяється методам обробки даних, отриманих з різних джерел біомедичної інформації і включеним до складу інтелектуальної аналітичної системи. Отримані результати. Узагальнено досвід використання прикладних контейнерних біомедичних програмних засобів у хмарному середовищі. Обговорюється відтворюваність наукових обчислень і можливості сучасних технологій наукових обчислень. Описано основні підходи до попередньої обробки та інтеграції біомедичних даних у рамках інтелектуальної аналітичної системи. Розроблена модель гібридної класифікації є основою інтелектуальної аналітичної системи і спрямована на інтеграцію декількох джерел біомедичної інформації. Цель работы. Описание современных технологий, обеспечивающих воспроизводимость численных экспериментов в этой области, и инструментов, направленных на интеграцию нескольких источников биомедицинской информации с целью улучшения диагностики и прогноза сложных заболеваний. Особое внимание уделяется методам обработки данных, полученных из разных источников биомедицинской информации и включенным в состав интеллектуальной аналитической системы. Полученные результаты. Обобщен опыт использования прикладных контейнерных биомедицинских программных средств в облачной среде. Обсуждается воспроизводимость научных вычислений и возможности современных технологий научных вычислений. Описаны основные подходы к предварительной обработке и интеграции биомедицинских данных в рамках интеллектуальной аналитической системы. Разработанная модель гибридной классификации представляет собой основу интеллектуальной аналитической системы и направлена на интеграцию нескольких источников биомедицинской информации.