Підхід до оцінювання цінності та кількості інформації в системах масового обслуговування на основі теорії розпізнавання образів та нечітких множин - Заяць, В.М.; Рибицька, О.М.; Заяць, М.М. (Кибернетика и системный анализ, 2019)
Запропоновано новий підхід, що ґрунтується на теорії нечітких множин, який дає змогу кількісно оцінити цінність інформації. Розглянуто різні підходи до визначення та розрахунку основних понять теорії інформації, зокрема, кількості інформації та оцінювання її цінності, виходячи зі статистичних міркувань (класичний підхід), теорії алгоритмів (алгоритмічний підхід) та теорії розпізнавання образів (образний підхід). Представлено підходи до оброблення нечіткої інформації в умовах неповного визначення вектора вхідних ознак, що ґрунтуються на теорії нечітких множин. Проведено їхній аналіз, зазначено межі використання та сфери ефективного застосування. Предложен новый поход на основе теории нечетких множеств, который позволяет количественно оценить ценность информации. Рассмотрены различные подходы к определению и вычислению основных понятий теории информации, в частности, количества информации и оценки ее ценности, исходя из статистических соображений (классический подход), теории алгоритмов (алгоритмический подход) и теории распознавания образов (образный подход). Предложены подходы к обработке нечеткой информации в условиях неполного определения вектора входных признаков, основанные на теории распознавания образов и нечетких множеств. Проведен их анализ, отмечены пределы их использования и области эффективного применения. A new approach based on the pattern recognition theory is proposed, which allows one to quantify the value of information. Different approaches to definition and calculation of basic concepts of information theory are considered, in particular, the amount of information and its evaluation, based on statistical considerations (the classical approach), theory of algorithms (algorithmic approach), and theory of pattern recognition (image approach). Approaches to processing of fuzzy information under incomplete definition of the vector of input attributes based on the theory of fuzzy sets and measures are proposed. Their analysis is carried out, the limits of their use and the fields of efficient application are established.