Дослідження вологості будівельних матеріалів церкви Спаса на Берестові з метою визначення чинників погіршення стану монументального живопису та розробки заходів з його збереження - Черевко, І.А.; Зайцева, В.О.; Літвінчук, Д.В. (Сіверщина в історії України, 2020)
Одним із головних факторів погіршення стану монументального живопису церкви Спаса на Берестові, що проявляється у локальних обрушеннях штукатурної основи, втраті та відшаруванні фарбового шару, утворенні наростів солей тощо, є перезволоження його
штукатурної основи. Актуальним на сьогодні є визначення головних
чинників впливу на стан живопису, розробка програми його реставрації. У вересні 2015 року для висушування стін в інтер’єрі церкви
було встановлено електромагнітний пристрій Solumi-К-2000, який
має перешкоджати капілярному підйому вологи вгору по муруванню
стін. У результаті інструментальних досліджень мікрокліматичних
умов та вологості будівельних матеріалів (штукатурних розчинів і
цегли), започаткованих у 2015 році, визначено можливі чинники, що
призводять до перезволоження (порушення температурно-вологісного режиму, капілярне підсмоктування), надано рекомендації щодо
розробки заходів зі збереження живопису. Слід відзначити, що дослідження вологості будівельних матеріалів та залежності показників
вологості матеріалів від впливу на них зовнішніх кліматичних та
мікрокліматичних умов не дає чіткої відповіді на питання, що ж є
головним чинником впливу – прямої кореляції між значеннями вологості матеріалів та абсолютної вологості повітря (як зовні, так і
в інтер’єрах пам’ятки) загалом не зафіксовано. Абсолютні значення
показників вагової вологості будівельних матеріалів коливаються в
межах 1–4 %, що є допустимим для збереження та нормальної експлуатації пам’ятки. Для збереження живопису рекомендовано впровадити примусове коригування показників температурно-вологісного режиму (припливно-витяжна вентиляція з підігрівом/осушенням
повітря), провести комплексні консерваційно-реставраційні заходи. One of the main factors in the deterioration of the state of the monumental
painting of the Church of the Savior on Berestov, which is manifested
in the local collapse of the plaster base, the loss and peeling of
the paint layer, the formation of salt deposits, etc., is the wetting of its
plaster base. Today it is important to determine the main factors influencing
the state of painting, to develop a program for its restoration. In
September 2015, the Solumi-K-2000 electro-magnetic device was installed
to dry the walls in the interior of the church, which should prevent
the capillary rise of moisture up the wall. As a result of instrumental
studies of the microclimatic conditions and moisture of building
materials (plaster mortars and bricks), started in 2015, possible factors
leading to wetting (disturbance of temperature and humidity regime,
capillary suction) were identified, recommendations were given
for development of measures for conservation. It should be noted that
the study of building materials moisture and the dependence of humidity
indices of materials on the influence of external climatic and microclimatic
conditions does not give a clear answer to the question, what
is the main factor of influence - a direct correlation between the values
of materials moisture and the absolute humidity (as outside so and in
the interiors of the monument) is generally not recorded. The absolute
values of the weight moisture of building materials range from 1-4 %,
which is acceptable for the preservation and normal operation of the
site. In order to preserve the painting, it is recommended to introduce
a forced correction of the indicators of temperature and humidity regime
(inflow and exhaust ventilation with heating / dehumidification),
to carry out complex conservation and restoration measures.