Історія досліджень глиняних виробів за матеріалами давньоруських поховальних пам’яток Сіверщини - Троцька, В.І. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті висвітлюються питання вивченості глиняних виробів у похованнях давньоруського часу на території Сіверської
України. Поховальні пам’ятки в даному регіоні розпочали досліджувати з ХІХ століття. Значний внесок в їх вивчення зробили
вчені-археологи Дмитро Самоквасов, Борис Рибаков, Давид Бліфельд, Олександр Шекун, Володимир Коваленко, Олександр Моця
та інші. Протягом цього часу розкопано велику кількість поховальних пам’яток: курганних, ґрунтових могильників, кенотафів
та ін., що дозволило значно розширити джерелознавчу базу про
поховання Х–ХІІІ ст., здійснені як за обрядом інгумації, так і за
обрядом кремації. Звернена увага на курганні могильники, в яких
серед поховального інвентаря виявлено глиняні вироби, переважно
посуд. Останній у похованнях був не лише вмістилищем для праху покійного, але й для ритуальної їжі та питва померлого, адже
наші пращури вірили в потойбічне життя.
На території Сіверської України глиняний посуд у курганних
могильниках виявлено в Чернігові, Седневі, Любечі, Шестовиці,
Гущині (Чернігівщина), Вирівці, Волокитині на Сумщині. Необхідно зазначити, що під час розкопок знайдено різні типи глиняного
посуду: глекоподібні й кухлеподібні посудини, миски, амфори, але
найчастіше зустрічаються горщикоподібні посудини різної форми
й розміру. Зафіксовано способи розташування «поховальних урн»
у могилах (у центрі вогнища, у південно-східній частині вогнища,
південній, східній, південно-західній тощо) та посуд із ритуальною
їжею як при кремації, так й інгумації покійного. За твердженням
дослідників, у могилу могли ставити як вживані посудини, в яких
варили та споживали страви, так і нові глиняні посудини, що підтверджено давньоруськими писемними та іноземними джерелами. Окрім того, фрагменти кераміки виявлено і в курганних насипах. Ці знахідки археологи пов’язують із обрядом биття посуду
на могилі померлого після його поховання. The article deals with the study of clay products in the burial sites of
ancient times in the territory of Seversky Ukraine. Burial sites in the region
began to be explored since the ХІХ century. Significant contribution
to their study was made by archaeological scientists Dmitry Samokvassov,
Boris Rybakov, David Blifeld, Alexander Shekun, Vladimir Kovalenko,
Alexander Mots and others. During this time, a large number of burial
were excavated: burial mounds, soil burial grounds etc., which made it
possible to significantly expand the source-knowledge base for the burial
of the Х-ХІІІ centuries, carried out both by the rite of inhumation and
by the rite of cremation.
Attention was paid to the burial mounds in which clay products, mainly
utensils, were found among the burial stock. Which in the funerals was
not only a place for the ashes of the dead, but also for ritual food and
drink for the dead. Afterall, our ancestors believed in the afterlife. In the
territory of Siverskyi Ukraine, clay vessels in burial mounds were found in
Chernihiv, Sednev, Lyubech, Shestovytsia, Guschen (Chernihiv), Vyrivka,
Volokitine in Sumy region. It should be noted that during their excavation
found different types of earthenware: jug and bowl-shaped vessels, bowls,
amphorae, the most common pots of various shapes and sizes. The ways
of arrangement of «burial urns» in the graves (in the center of the hearth,
in the southeastern part of the hearth, south, east, southwest, etc.) and
utensils with ritual food, both used vessels in which they cooked and
consumed dishes, and new earthenware vessels, as confirmed by ancient
Russian written and foreign sources. In addition, fragments of ceramics
were found in mounds. Their findings are linked by archeologists to the
ritual of beating vessels on the grave of the deceased after his burial.