Компактне проживання євреїв на Батуринщині та Конотопщині в ХVІІІ–ХХ ст. - Герасько, М.О. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті розглядається тема компактного проживання євреїв у Присеймівському краї, зокрема на Батуринщині та Конотопщині у кінці ХVІІІ – на початку ХХ ст. Охарактеризовано особливості соціального, економічного та культурного життя єврейської общини. Досліджено роль єврейського населення у розвитку інфраструктури даного регіону. Визначено особливості професійної та господарської діяльності євреїв. The article deals with the problem of compact settlement of Jews in the Seim River basin, in particular, in Baturyn and Konotop regions, in the late 18th – early 20th centuries. Special attention is paid to the historical past of the Jewish people in Ukraine and formation of Ukrainian-Jewish relations during Hetman period. The problem of historical settlement of Jewish communities is examined and the conditions of their living in the above mentioned regions are considered.