Джучидські монети як джерело вивчення історії Глухівщини післямонгольського періоду - Коваленко, Ю.О. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті зроблена спроба через знахідки золотоординських монет висвітлити маловивчений період історії розвитку літописного
Глухова і його округи у другій половині XIV – на початку XV ст. Вперше вводиться до наукового обігу інформація про ряд джучидських монет – дангів, знайдених на історичних землях Глухівського князівства.
Велика кількість міст на Русі постраждали внаслідок епідемії чуми
1352 р. Глухівське населення вимерло практично повністю, однак, згідно археологічних даних, місто відродилося та існувало ще і в XV ст.
Що ж до околиць, то поза містом життя продовжувало існувати наприкінці XIV ст. І це вдалося встановити саме завдяки знахідкам золотоординських монет. З їх допомогою атрибутовано ряд
давньоруських селищ, життя на яких тривало протягом XIV–XV ст.
Датування всіх монет вкладається у вузькі хронологічні рамки. Більшість з них відноситься до періоду так званої «Мамаєвої орди» , яка
проіснувала менше 20-ти років (1361–1380 рр.). Author attempts to highlight a poorly-studied late XIV to early XV
centuries period of Hlukhiv history by using a collection of Juchid coins
and their imitations found on Hlukhiv principality’s historical area.
Some of these coins haven’t yet been published.
A large number of cities in Russia were affected by the plague
epidemic of 1352. Hlukhiv population died out almost completely,
however, according to archaeological data, the city was revived and
existed even in the 15th century.
However, numismatics, being an important dating source, confirms
the existence of some survivor settlements in Hlukhiv’s area during
XIV–XV centuries. Most of coin finds from Hlukhiv’s region belongs to
a relatively short period of Mamay rule in Golden Horde (1361–1380
AD). Almost half of them appear to be the imitations of Juchid coins and
some could be reasonably attributed to a coinage of Briansk, Starodub
and other local principalities.