Батуринські кахлі з гербами П. Орлика та І. Мазепи: реконструкції та аналіз - Мезенцев, В.І. (Сіверщина в історії України, 2020)
У статті розглядаються керамічні пічні кахлі з родовими гербами
гетьмана Івана Мазепи та його секретаря і найближчого помічника,
генерального писаря Пилипа Орлика. Їх фрагменти знайшли в ході розкопок залишків Орликової резиденції у м. Батурині Чернігівської обл.
2017–2019 рр. Українсько-канадський проект археологічного вивчення
гетьманської столиці спонсорується науковими інститутами, українськими громадськими організаціями і фундаціями Канади й США.
У праці публікуються останні версії комп’ютерних реконструкцій
цих кахлів техніками фотоколажу і графіки та знімки глиняних муляжів-реплік, проводиться їх порівняльний аналіз і датування. Відтворені
рельєфні полив’яні зображення інтерпретуються як найраніша відома
композиція шляхетської геральдичної емблеми П. Орлика та унікальний герб І. Мазепи як князя Священної Римської імперії, виготовлені
у стилі українського бароко в Батурині 1707–1708 рр. Запропоновані реконструкції і дослідження цих рідкісних кахлів становлять великий інтерес для історико-археологічних студій гетьманської столиці та в цілому для української геральдики, художньої кераміки, історії
барокового мистецтва, культури козацької еліти й мазепознавства. This article examines the ceramic stove tiles featuring the armorial bearings
of Hetman Ivan Mazepa (1687–1709) and that of his personal secretary and
closest associate, Chancellor General Pylyp Orlyk. Their fragments have been
found during the excavations at the town of Baturyn, Chernihiv Oblast, the
capital of the seventeenth- and eighteenth-century Cossack state.